Rajtad is múlik!

2021.10.22

Egyik csodás gyakornokunk, Rittling Adél írását olvashatjátok most az Amnesty International első civil börzéjéről, amivel reméljük, hogy hagyományt teremtettünk és minden évben megismételhetjük. Nagyon élveztük, hogy ennyi lelkes gimissel és szuper civil szervezettel  találkozhattunk és beszélgethettünk. Alig várjuk, hogy mindenkit újra lássunk!

Civil Börze Középiskolásoknak

Október 16-án első alkalommal került megrendezésre az Amnesty szervezésében a Civil Börze Középiskolásoknak, ahol kifejezetten az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) előtt álló diákok ismerkedhettek meg a civil szervezetek, egyesületek munkájával. A Budapest School épületében 10 szervezettel találkozhattak a fiatalok, akár részletesebb workshopok keretein belül is.

Az Amnesty International Magyarország és a BAGázs Egyesület tartotta párhuzamosan az első foglalkozást. Mindkét esetben bepillantást kaphattak az érdeklődök a szervezet fő célkitűzéseibe, illetve, hogy ezek miként valósulnak meg a gyakorlatban. A BAGázs Egyesületnél, amely romatelepen élő családok komplex támogatásán dolgozik, a gyerekekkel való foglalkozásba csatlakozhatnak be az önkéntesek. Nagy segítség lehet a fiataloknak, hogy a telepen egy koordinátor van mellettük, így az esetlegesen felmerülő nehezebb szituációkkal nem egyedül kell szembesülniük. Ez a feladat heti egy alkalmat jelent nekik, 15 héten keresztül, amely során már lehetőségük van egy alaposabb képet kapni az egyesület tevékenységéről. A szervezet képviselője elmondta, hogy szerencsére gyakori az a tendencia, hogy a fiatalok annyira megszeretik ezt a munkát és a közösséget, hogy az iskolai szolgálat vége után is maradnak önkéntesként.

Ezek után a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület és az Egyesek Ifjúsági Egyesület tartottak egy-egy hosszabb bemutatkozó foglalkozást. A Menedék workshop során több interaktív feladaton keresztül informálódhattak a tizenévesek. Így például beszéltek arról, hogy mit a gondolnak a segítség különböző formáiról, illetve közösen tisztázták az olyan fogalmakat, mint menekült vagy migráns. Emellett, a kérdéseik nyomán, a menekülteket és migránsokat érintő aktuális magyar eljárásrendről is képet kaphattak.

A fiatalokkal beszélgetve kiderült, hogy sokan voltak közülük, akik már korábban is önkénteskedtek, illetve volt, aki jelenleg is aktív már egy civil szervezetnél, de szívesen vállalna még valamit. Határozottan nyitottak és érdeklődőek voltak, többen már a helyszínen kiválasztották, hogy melyik egyesület áll közelebb a szívükhöz és már ott elérhetőségeket cseréltek. Láthatóan fontosak nekik a társadalmi kérdések, tájékozottak és tenni akarnak. Az iskolai közösségi szolgálatot, sokakkal ellentétben, nem csak egy aláírással letudandó nyűgnek tekintik, hanem valóban hasznos lehetőségnek. Szeretnek belelátni egy civil szervezet működésébe, örömmel vesznek részt a kortársaikkal közös rendezvényeken, de ami a legfontosabb, hogy tényleg segíteni akarnak.

Összességében elmondható, hogy egy jó hangulatú és informatív délutánban volt részük a jelenlévőknek. Nem kérdés, hogy mind a szervezeteknek, mind a fiataloknak hasznos egy ilyen lehetőség.