Miért szavaztak a fiatalok idén?

2022.04.14

Ifjúsági klubunk, az Amnesty Youth Budapest január végén indította útjára Szavazz GenZ névre hallgató kampányát, ami a fiatalokat akarta arra ösztönözni, hogy informálódjanak a választásokkal kapcsolatban és menjenek el szavazni az országgyűlési választásokon. A kampány során ismeretterjesztő videókat készítettek, és olyan átlátható és érthető honlapot hoztak létre, ami tartalmazza a választásokról szóló információkat, valamint Budapest két központi helyszínén arról kérdezték a járókelőket, hogy ők miért mennek idén szavazni. Olvasd el a beszámolójukat! 


Amikor ősszel egy hosszabb nyári pihenő után elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen témában szeretnénk kidolgozni új kampányunkat, a legnépszerűbb egyértelműen a fiatalok választásra ösztönzése volt. Ez már a tavalyi évben is felmerült bennünk, de idén sok új taggal gyarapodtunk, így még könnyebben és hatékonyabban tudtunk felépíteni egy új kampányt.

Főként azért döntöttünk a téma mellett, mert azt tapasztaltuk a saját környezetünkben, hogy sok korunkbeli nem látja fontosnak azt, hogy elmenjen szavazni, nem látja, hogy milyen közvetlen és közvetett hatással van ez a hétköznapjainkra.

Mivel fontosnak tartottuk azt is, hogy a választási rendszert, a választás menetét és a választáson induló pártok programját is egy könnyen hozzáférhető platformon tudják megismerni a fiatalok, kampányunk első lépéseként elkészítettünk egy weboldalt, ahol megtalálható a választások menetéről szóló oktatóvideónk, cikkek arról, hogy a politika milyen hatást gyakorol a hétköznapjainkra, és a pártok rövid ismertetői. Emellett összeállítottunk egy rövid listát arról, hogy miket szükséges magunkkal vinni a szavazásra. A weboldal elkészítésében, a tartalom összeállításában körülbelül húszan vettünk részt. Nagyon jó volt látni, hogy mindenki kicsit más formában, de mégis közre tudott működni a létrehozásában.


Készítettünk egy videót Tóth Krisztina költőnővel, Berg Judit írónővel és Steiner Kristóf újságíróval, ahol elmondták, ők miért szavaznak idén, és a fiataloknak szerintük miért kell. Egy másik videóban pedig Bán János, Jászai Mari-díjas színész ösztönözte egy humoros, mégis rendkívül fontos üzenettel arra a fiatalokat, hogy igenis képviselniük kell a generációjukat. Bán Jánossal mi készítettük a videót. Az ezt megelőző tervezés alatt nagyon jól éreztük magunkat, és egy nyitott, kedves és segítőkész embert ismerhettünk meg személyében. Öröm volt látni, hogy ennyien segítettek és tettek hozzá a kampányunk sikeréhez.

Az elmúlt időszak legizgalmasabb állomása az a két hétvége volt, amikor a Széll Kálmán téren és a Deák téren szólítottuk meg a járókelőket, és kértük meg őket arra, hogy írják fel egy táblára, ők miért szavaznak idén. Nekünk óriási élmény volt, hogy ilyen sok különböző korosztályú ember megosztotta velünk a gondolatait arról, hogy hogyan látják a mai rendszert. Reméljük, hogy inspirációt is tudott nyújtani a kételkedő szavazóknak az a sok-sok ötlet, amely a táblára került. A megkérdezettek közül a legtöbben a jövőjükért, Európáért, egyenlőségért, a szabadságukért és a gyermekeikért mentek el szavazni idén.

E két hétvége során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok többsége lelkesen várta, hogy elmehessen szavazni, általában a saját és társaik jövője reményében, de sajnos voltak pesszimisták, akik meg voltak arról győződve, hogy az ő egy szem szavazatuk márpedig semmit sem ér ebben az országban. Őket meggyőzni egy rendkívül nehéz és időigényes feladat volt, amit talán érdemes lett volna korábban elkezdenünk.


Csapatunkban vannak olyanok, akik szavaztak és olyanok is, akiknek idén erre még nem volt lehetőségük. Vannak, akik őszintén hittek a változásban, és akik semmi esélyét nem látták, de az az egy közös bennünk, hogy mindannyian letörtek vagyunk. A rendszerbe vetett hitünk utolsó szikrája az érvénytelen népszavazás volt, de a következményei attól is megfosztottak bennünket.

A reményt ezzel szemben nem adjuk fel, mivel a kampány során is láthattuk, hogy ha megfelelően szólalunk fel, az emberek igenis meg fognak hallani és hallgatni minket. Lehetőségeinkhez mérten kihoztuk a maximumot a kampányunkból, és tovább fogunk küzdeni az egyenlőségért, a szabadságért. A kampányról készült videóinkat, képeinket az instagram oldalunkon is elérhetitek.