Holland diákcsere

2019.06.02

Az Amnesty International ifjúsági csoportja, a Freedom Club hivatalosan január végén alakult meg. Azóta változó létszámmal, de rendkívül lelkesen azon dolgozunk, hogy közösséget építsünk, a helyi problémákra reflektáljunk és az Amnesty globális feladataiban együttműködjünk. Nemcsak első olvasatra tűnik mindez elég nagy feladatnak, hanem a valóságban is az. A kisebb-nagyobb céljaink eléréshez meg kellett tanulnunk szervezetként, kicsit strukturáltabb formában együttműködni. Természetesen a struktúra megoldása nem bizonyult gyors, egyik napról a másikra megoldható feladatnak. Szerencsére a magyarországi Amnesty International mellett a holland Amnesty-től, illetve az ő ifjúsági szervezeteiktől is rengeteg segítséget kaptunk. Az egyik meghatározó közös együttműködésünk a csereutazás volt a hollandiai Utrecht Freedom Club-bal. Az utrechti csoport márciusban látogatott meg minket, mi pedig hárman, a budapesti és a pécsi Freedom Club képviseletében májusban utaztunk ki a "küldetésre".

De mit is takar tulajdonképpen ez a küldetés? Egyik legfőbb célunk az volt, hogy a holland fiatalokkal tudást és tapasztalatot cseréljünk. A holland Amnesty International ifjúsági csoportja nagy múltra tekint vissza, így a szervezeti struktúra és rendezvényszervezés területen rengeteget tudtak nekünk segíteni. A mi szervezetünk pedig megosztotta az eddigi magyarországi tapasztalatokat, reflektálva a civilek számára nem éppen idilli jogi és politikai hangulatra.

Mindezt lehetetlennek tűnt egy hét alatt megvalósítani, de mi megpróbáltuk kihozni belőle a maximumot. A hollandiai útunk első estéje elég mozgalmasan indult, az amszterdami reptérről rohantunk Utrecht-be, ahonnan egyenesen a magyarországi Freedom Clubok támogatására szervezett jótékonysági koncertre mentünk. Ez az este egy tökéletes bizonyítéka volt annak, hogy egy csupán fiatalokból álló csoport igenis képes meggyőzni tehetséges előadókat és szponzorokat, hogy támogassák az emberi jogok ügyét. A koncertet követő napon Amszterdamba utaztunk, hogy találkozzunk a holland Amnesty International dolgozóival. A reggeli megbeszélés során rengeteg ötletet kaptunk arra vonatkozóan, hogy hogyan is lehetne hatékonyan felépíteni és fenntartani az ifjúsági csoportunkat. Az ötletek gyűjtése a megbeszéléssel még nem ért véget, mivel a későbbiekben részt vehettünk egy mesterkurzuson, ami interaktív, informális módszereket alkalmazva közös gondolkodásra és vitára sarkalta a résztvevőket. Így a "mit viszünk haza magunkkal a csereprogramból" listánk már az útunk elején szépen növekedett.

Az izgalmas programok sora még nem ért véget, az egy hetes ott tartózkodásunk nagyon szerencsés hétre esett, hiszen több program mellett ekkor tartották az ifjúsági csoportok országos évi találkozóját. A találkozó maga, egy egész napos programot jelentett, amit egy kisvárosban, Wageningenben rendeztek meg idén. A fő témaköre a napnak a menekültek helyzete és a migráció volt, bemutattak kevésbé ismert perspektívákat, így a klíma menekülteket is. Nagyon inspiráló volt egy nap alatt ennyi fiatallal találkozni, akik mind egy célért dolgoznak, csak földrajzilag különböző helyeken. Az országos találkozó ötlete nagyon megfogott minket, hiszen Magyarországon is van három csoportunk, így érdemes lenne nekünk is évente találkozni, hogy tapasztalatokat cseréljünk.

A Hollandiában töltött első napok nagyon intenzíven teltek, ezért nagyon örültünk, hogy a vasárnap a feltöltődésről szólt. A feltöltődésünk helyszíne pedig Hága volt, ahol a helyi ifjúsági csoport tagjaival együtt meglátogattunk a Béke Palotát, amelyben a Nemzetközi Bíróságot is ülésezik. A Béke Palota mellett Hága egy másik, nyugodtabb oldalát, a tengerpartot is felfedeztük.

Másnap újra az Amszterdami irodába mentünk be, ahol hivatalosan is fogadott minket a holland igazgató, Eduard Nazarski. A szűk egy órás beszélgetésen elmeséltük neki, hogy kik vagyunk, azt, hogy milyen célokat tűztünk ki a Freedom Clubban az elkövetkezendő időszakra és még egy nagyon jó csoportképet is készítettünk. Megtudtuk, hogy az irodában minden hétfő délben összegyűl az összes Amnestys az első emeleti lépcsőfordulóra. Ott tartanak egy tizenöt perces megbeszélést, az elmúlt egy hét legfontosabb eseményeit mesélik el. Ebéd után egy előadás keretében elmeséltük a Freedom Clubok létrejöttét, az eddig szervezett eseményeinket, valamint a "zsugorodó civil szféráról" is beszéltünk. Utána az amszterdami csoporttal városnéztünk.

Másnap kora délután Utrechtben egy Wake Up! actionon vettünk részt. A Wake Up! action, ahogy a nevéből is látszik, a felébredésről, a feleszmélésről szól. 20-25 percen keresztül a földön feküdtünk, majd mikor az egyik aktivista felkiáltott és elmondott egy mondatot - egy Európában jelenlévő emberi jogi problémáról- mindannyian szimbólikusan felkeltünk, feleszméltünk, rájöttünk, hogy ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell. Majd ez többször megismétlődött. A különlegessége az volt ennek az eseménynek, hogy Európa 14 városában rendezték meg párhuzamosan, ezek közt volt a budapesti és a pécsi Freedom Club is.

A szerdai napunk első fele szabad volt, így meglátogattuk a csodálatos utrechti egyetemi fűvészkertet -itt tölröttük az egész délelőttünket. Késő délutánra Nijmegenbe mentünk, egy közös eseményre, melyet az UNICEF, az Amnesty és az AGREEn szervezett. Mindhárom szervezet egy-egy órában bemutatta önmagát, a jelenlegi projektjeit és azt is, hogy mit tehetünk mi, ha belépünk közéjük. Persze ez nem csak nekünk szólt, hanem a több mint ötven egyetemistának is, akik eljöttek az eseményre.

Csütörtökön már csak összepakolni volt időnk, utána indultunk a vonatállomásra, majd a reptérre. A reptéren még Juke-val beültünk egy kávézóba, lezárni a hetet, összegezni az élményeket. Aztán repülőre szálltunk és kicsit több mint két óra múlva Budapesten földet érhettünk.
Összességében nagyon sok ötlettel és élménnyel gazdagodtunk. Az ötleteket megpróbáljuk a lehető legjobban hasznosítani a Freedom Clubok mindennapjaiban, az élmények pedig mindig a szemünk előtt lesznek, hogyemlékezzünk: amilyen élményeket mi kaptunk a hollandiai csoportoktól, azokat mi is tovább tudjuk adni Magyarországon.