Európai Ifjúsági Találkozó

2019.07.30

Az Amnesty International az elmúlt években évenként megrendezte az European Youth Meetinget, magyarul az Európai Ifjúsági Találkozót. Ebben az évben Brüsszelben gyűltünk össze öt napra. Minden ország Amnesty irodája két fiatal aktivistát küldött, így összesen több mint 40-en voltunk.Az EYM célja, hogy az öt nap alatt a résztvevők meg tudják egymással osztani a tapasztalataikat, valamint tudást, motivációt és ötleteket osszanak meg egymással, illetve szerezzenek az előadók által. Ezentúl arra is szolgál, hogy kapcsolatot építsünk ki egymással, ami által a jövőben közös Amnesty-s projekteket tudunk létrehozni.

Az első nap, szombaton, ebéd környékére érkeztünk legtöbben Brüsszelbe. Evés után elkezdtük megismerni egymást, elkezdtünk csapatot építeni. Ezt követően óriási fekete táblákra felírtuk a különböző országokban elszenvedett legfontosabb emberi jogi sérelmeket, majd kimentünk Brüsszel legnagyobb terére, beálltunk egy körbe és így hívtuk fel a brüsszeliek figyelmét. Este egy olyan civil szervezetnél vacsoráztunk, ahol csak szíriai menekültek dolgoznak és csak szíriai ennivalókat készítenek.

Vasárnap a lengyel AI egyik munkatársa mesélt nekünk a lengyel bíróságok helyzetéről, valamint a lengyel aktivizmusról. Délután különböző workshopokon vehettünk részt. Az első részben párhuzamosan folyt a "Kormányzás" és az "Interszektualitás", a második etapban "Az 5 legnagyobb kérdés"-ről és "Öngondoskodás"-ról hallhattunk. Este fakultatívan részt vehettünk az eddigi legnagyobb EYM Amnesty kvízen.

Hétfő délelőtt mi tartottuk a foglalkozásokat, megosztottuk egymással a tudásunkat 5 különböző témában, melyek a Campaign & Actions, Leadership & Group dynamic, Social media, Governance és Recruitment voltak. Délután kimozdultunk a hostelből és végigjártuk azt az útvonalat, amit egy menekült is végigjár, ha Brüsszelbe érkezik. Voltunk azon a téren és a vasútállomáson, ahol aludni szoktak, a hivatalnál, ahol a különböző státuszokat megkaphatják. Utána beültünk ennek a civil szervezet irodájába, ahol egy szíriai menekült mesélte el az útját Szíriából Brüsszelbe. Nagyon érdekes volt a beszámolója, mivel Magyarországon is háromszor járt.

Kedden a jelenlegi egyik, ha nem a legnagyobb problémáról, a klímaváltozásról hallhattunk. Két velünk egykorú aktivista mesélt az ő szervezetükről, az AllinforClimate-ről, majd egy játék erejéig az ő bőrükbe bújhattunk és szervezhettünk egy klímaváltozással kapcsolatos eseményt. Délután mi tartottunk előadásokat. Kilencünk készült egy előadással, melyben egy saját magunk által szervezett eseményt meséltünk el, kitérve a praktikus pontokra, amikkel remélhetőleg ötleteket adtunk és motiváltuk a többieket. Az előadások egyike a Freedom Clubokról és a magyar helyzetről szólt. Este megrendeztük az első Amnesty's Got Talentet, aminek a keretében 6 csoportra bomolva adtunk elő egy-egy előadást, valamint volt két bátor vállalkozó, akik egyéni előadással szórakoztattak minket.

Szerdán közösen már csak a lezárásra volt időnk, mindannyian írtunk egymásnak üzeneteket, valamint írtunk saját magunknak egy képeslapot, amit a szervezők három hónap múlva fognak nekünk kipostázni. Délután nyolcan elmentünk az Európai Parlamentbe, majd indultunk a reptérre.

Összességében számtalan ötlettel és élménnyel jöttünk haza, megismertünk negyven hozzánk hasonló fiatalt, akikkel még biztosan fogunk a jövőben együtt dolgozni közös projekteken. Amit csak tudunk, bele fogunk építeni a Freedom Clubokba is, így megosztva azt a tudást, amit mi ezalatt az öt nap alatt kaptunk. Ha még nem vagy a tagunk, jelentkezz az űrlap segítségével, amit a honlapunkon találsz meg.