Európai Ifjúsági Találkozó 2021

2021.06.17

Május 14. és 16. között idén online került megrendezésre az Amnesty International által az Európai Ifjúsági Találkozó. Az eseményen az Amnesty európai szekcióit képviselő 40 fiatal aktivistának lehetősége volt interaktív előadásokon részt venni, valamint megoszthatták egymással tapasztalataikat és megvitathatták, hogy mit jelent számukra az aktivizmus, mi motiválja őket a cselekvésre. Az Amnesty Magyarországot 3 aktivista képviselte, ebben a bejegyzésben ők mesélik el élményeiket és tapasztalataikat a találkozóról.

Bozsó Borbála

"Sziasztok! Borcsi vagyok, 17 éves, Budapesten lakom. Az Amnesty International Magyarország ifjúsági klubjában vagyok aktivista, és a nemzetközi Youth Power Action Network-nek is tagja vagyok. Szabadidőmben szeretek olvasni, valamint utazni, amikor csak tehetem. Egy érdekes tény rólam, hogy négy nyelven beszélek: magyarul, angolul, spanyolul és németül.

Két héttel ezelőtt lehetőségem volt részt venni az ez évi Európai Ifjúsági Találkozón és nagyon jól éreztem magam. Fejleszthettem tudásomat az emberi jogokról és megismerhettem rengeteg csodálatos embert egész Európából.

Nagyon fontos számomra a mentális egészség, szerintem erről a témáról soha nem lehet elég sokat beszélni. Emiatt nem volt meglepetés számomra, hogy a kedvenc foglalkozásom a találkozó alatt az volt, amelynek keretein belül a mentális jóllétről beszélgettünk. Létrehoztunk egy olyan környezetet, ahol mindenki megoszthatja élményeit és tapasztalatait. Valójában a kiégés élménye nagyon gyakori, amikor aktivizmusról van szó. Ez is egyike volt azoknak a mentális állapotoknak, amikről tanultunk, a depresszió, a szorongás és a stressz mellett. Fontosnak tartom, hogy ne zárkózzunk el ettől a "tabu témától", hiszen a problémáinkról való beszélgetés igazán segít. Nagyon örültem neki, hogy itt volt erre lehetőség. Szeretném megköszönni a szervező csapatnak, hogy megvalósították ezt az eseményt, illetve az egész hétvégét!"

Maiteh Shaha

"Sziasztok, Shaha vagyok Jordániából és építészmérnöknek tanulok Magyarországon. Pécsen élek, egy csodás dél-magyarországi városban. 2018 óta tagja vagyok a pécsi Freedom Clubnak, aminek koordinátora is voltam. Azért csatlakoztam a Freedom Club-hoz, mivel szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mi történik a világban, és mivel hiszek abban, hogy a fiatalok kezében van a jövő, és tudással a birtokunkban egy jobb világot hozhatunk létre a következő generációk számára.

Két hét izgalom követte a pillanatot, amikor megtudtam, hogy részt vehetek ebben az évben az Európai Ifjúsági Találkozón. Nos, nem tagadom, kicsit ideges voltam és féltem, hiszen nem minden nap találkozik az ember aktivistákkal Európa minden pontjáról. Mégis éreztem, hogy egy csapat kedves és őszinte emberrel fogok megismerkedni. Pontosan így történt, már az első bemutatkozós foglalkozás is szeretettel és vidámsággal teli volt. Bár szomorú voltam, hogy nem találkozhattam ezekkel a csodálatos emberekkel élőben, fantasztikus volt látni a mosolygós arcokat és képernyőn keresztül is egyértelművé vált, hogy remek humorérzékkel is rendelkeznek. Miután 10 percet eltöltöttünk együtt, az idegességemnek már nyoma sem volt. A két és fél nap alatt sokféle témát megvitattunk: globális felmelegedés, klímakihívások, radikalizmus, extrémizmus, kultúra, és hogy milyen akadályokkal kell szembenéznie a fiatal aktivistáknak Európa szerte. Emellett szó esett a mentális jóllétről és egészségről, valamint jelenlegi politikai konfliktusokról és a hatásaikról az emberi jogokra. Nehéz volt szembenézni az emberi jogok jelenlegi helyzetével a régióban, de egyértelművé vált számomra, hogy mindenhol nagyon hasonlóak a kihívások, amikkel nekünk aktivistáknak meg kell küzdenünk.

A találkozó végére a sok csoportos beszélgetésnek és reflexiónak eredményeként nyilvánvalóvá vált, hogy sok munkára van szükség mind nemzeti szinten az egyes szekciókban, mind az egész régióban. A napjainkban jelen lévő kihívások összetettsége miatt ma minden eddiginél fontosabb teret és lehetőségeket adni a fiataloknak, és arra bíztatni őket, hogy aktívak legyenek, hozzanak létre kapcsolatokat és osszák meg tapasztalataikat, valamint felhívni a figyelmüket arra, hogy milyen nagy hatással lehetnek a cselekedeteik a jelenlegi és jövőbeli generációk életére."

Lipovits Csenge

"Sziasztok! Csenge vagyok, 20 éves és másodéves egyetemista Londonban. Jelenleg én vagyok az ifjúsági aktivizmus gyakornok az Amnesty International Magyarországnál.

Amikor felajánlották nekem a lehetőséget, hogy részt vehetek ebben az évben az Európai Ifjúsági Találkozón, egyből igent mondtam, ami egyértelműen jó döntés volt: remekül éreztem magam. A találkozó szórakoztató játékokkal kezdődött, amik során megismerhettük egymást a többi résztvevővel, majd ezután érdekes interaktív workshop-okon vehettünk részt különböző emberi jogokkal kapcsolatos témákról. Egy előadás, amelyet különösen érdekesnek találtam, a klímaváltozás és az emberi jogok kapcsolatát tárta fel. Megvitattuk, hogy a jelenség milyen hatással van emberekre és az életük különböző aspektusaira a világ távoli pontjain, és meghatároztunk olyan fogalmakat, mint a climate justice, azaz a 'klíma igazságosság', valamint a klímavándorlás. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a klímaváltozás egy sokrétű jelenség, amely szorosan összekapcsolódik számos társadalmi kérdéssel, és ötleteket gyűjtöttünk arról, hogy milyen lépéseket tehetünk egyénenként, csoportok tagjaiként, valamint kollektívan, a társadalom részeként. Nagyon élveztem a skillshare foglalkozást is, ami során a résztvevő aktivistáknak lehetőségük volt előadást tartani ifjúsági csoportjaikról, működésükről, és arról, hogy milyen akciókat és eseményeket szerveztek a közelmúltban. Nagyon inspirálónak találtam, hogy láthattam, hogy a fiatalok Európa szerte aktívan állnak ki az emberi jogok védelme mellett."