Amnesty Ifjúsági Emberi Jogi Fesztivál

2021.06.25

A FESZTIVÁL ELŐKÉSZÍTÉSE

A nemzetközi emberi jogi fesztivált közel két hónapos szervezés előzte meg, melynek részt vevő csoportjait februártól kezdve kerestük meg ötletünkkel, hogy ily módon ünnepeljük az Amnesty 60. születésnapját. Nem volt könnyű megszervezni a meetingeket, hiszen gimibe/egyetemre járunk, mégis sikerült körülbelül 10 főnek a szervezés teljes szakaszában aktívan részt venni.

Az országok együttes munkája során különleges kihívásokkal is találkoztunk. Mikor elkezdtük a tervezést, nem gondoltuk, hogy új kommunikációs platformok használatát fogjuk megtanulni, vagy hogy milyen sok új emberi jogi problémával és szituációval fogunk megismerkedni.

A folyamat legnehezebb lépése talán a vendégek megkeresése volt. Nagyon sok embert és szervezetet értünk el a különböző témákkal kapcsolatban, és még ha nem is sikerült gyorsan véglegesíteni a meghívottak listáját, óriási pozitívum, hogy az ifi csoportunk nagyon sok szervezettel és szakértővel került kapcsolatba, akikre a jövőben bármikor számíthatunk.

A program kitalálásakor számos szempontot vettünk figyelembe, például a témák aktualitását és a fiatalok elérésére legalkalmasabb időpontokat. Fontosnak tartottuk azt is, hogy egy adott problémát vagy témát több szakértővel, több országra vonatkozóan vizsgáljunk meg (Consent-based law across Europe, LGBTQ+ issues in Central Europe).

Az utolsó héten minden másnap megbeszélésünk volt, ahol leginkább a technikai lépéseket tanítottuk, magyaráztuk egymásnak. Mindig volt felelőse annak, hogy egy élő közvetítés biztosan jól sikerüljön, illetve a moderátorokra is óriási szerep hárult.

Igazán nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy megvalósulhatott az immáron majdnem fél éve megszületett ötletünk.

LMBTQ+ PÁRBESZÉD

Az online emberi jogi fesztiválunk egyik programjának keretében az LMBTQ+ közösséget érintő közép-európai kérdésekről beszélgettünk meghívottainkkal:

- Czeslaw Walek - cseh ügyvéd és lengyel származású LMBT-aktivista, 2009 és 2011 között az emberi jogok és a kisebbségek miniszterhelyetteseként tevékenykedett, valamint a Prague Pride egyesület alapítója és elnöke. Emellett a Jsme Fér szervezet tagja is, akik Csehországban küzdenek az azonos neműek házasságáért.

- Rémy Bonny, Belga politológus és LMBTQI-aktivista, a Forbidden Colors NPO ügyvezető igazgatója, amely az EU egészében az első olyan alap, amely azon dolgozik, hogy az LMBTI-szervezetek stabilabbá és fenntarthatóbbá váljanak.

Az adás során olyan fontos közéleti témákat is érintettünk, mint az azonos neműek közötti házasságkötés lehetősége, a járvány hatásai az LMBTQ fiatalokra nézve, illetve, hogy mennyire van összhangban a közvélemény és az adott országok által hozott jogszabályok, amelyek az LMBTQ emberek életét befolyásolják.

Mindenképpen egy igen tartalmas és érzékenyítő beszélgetés volt, amely reményeink szerint minél több embernek segít a tájékozódásban és informálódásban.ROMA SZEGREGÁCIÓ

A Fesztivál során lehetőségünk volt Pocsai Bettinával beszélgetni a Magyarországon történő roma szegregációról és arról, hogyan, milyen eszközökkel lehet ez ellen fellépni. Bettina az UCCU alapítványnál dolgozik, akik különböző tematikájú érzékenyítő órákat tartanak magyar diákoknak iskolákban, hogy ne csak megismerhessék az itthon élő romák szemszögéből egy kicsit a világot, hanem feltehessenek olyan kérdéseket is, amiket máshol talán nem mernének. Ezzel egy olyan világot szeretnének létrehozni, ahol a romaság már nem tabu téma és a magyar felnőttek tisztában vannak azzal, mennyi mindenben tudnak segíteni abban a nagy munkában, hogy a romák közösségét és kultúráját büszkén elfogadjuk.

A beszélgetés során Bettina mesélt arról, hogy a tanított előítéletek elfelejtése az egyik legfontosabb lépés, amit ma meg tudunk tenni egy egyenlőbb világért. A sztereotípiák ignorálása és az ellenük való fellépések segítik elő azt, hogy egy biztonságosabb országot hozzunk létre. Az alapítvány, ahol Betti dolgozik ezért is csinál például sétákat a nyolcadik kerületben, ahol vezetőkkel megmutatják mi is rejlik az olykor rossznak emlegetett környék mögött.

A nyitottság és a bizalom a mi részünkről viszont az egyik legfontosabb eleme annak, hogy egyáltalán el tudjunk indulni azon az úton, hogy változást érjünk el. A Bettivel folytatott beszélgetés csak még jobban alátámasztotta azt, hogy a megoldások bennünk vannak.

Még rengeteg téma feljött az 50 perces online interjúnk alatt. Mesélt a romák történelméről, az iskolákban történő megkülönböztetésről és még részletesebben arról, hogy mekkora ereje van az edukációnak. Az egész beszélgetést (az összes feljebb említettel együtt) vissza lehet nézni az AmnestyxDebrecen Facebook oldalán.