Egy hét Brüsszelben -avagy hogyan hódítsuk vissza az egyre szűkülő civil teret

2022.06.30

A szűkülő civil szféra nem csak hazánkban, de más országokban is égető probléma. Az elmúlt egy hétben ezen témát járhattuk körbe tíz ország fiatal aktivistáival és emberi jogi oktatóival. Az egyhetes Brüsszeli képzés alatt nem csak sok tudást, de új barátságokat és tapasztalatokat is szereztünk.

Shaaban Laura és Czékmán Luca összefoglalója

1. nap - Megérkezés

Az első napon miután megérkeztünk Brüsszelbe, lehetőségünk volt kicsit körbe járni a várost. Rengeteg séta után megismerkedtünk a konferencián résztvevő fiatalokkal. Itt meglepve tapasztaltuk, hogy rajtunk kívül, illetve a lengyeleken kívül már mindenki egyetemista korú. Ez az újdonság mégsem jelentett akadályt, hiszen már az első este során kiderült, hogy egy nagyon empatikus közösség ugyan legfiatalabb, de mégis egyenlő, értékes tagjai lettünk.

2. nap - Ismerkedés

A második napon, az első estén elkezdett névjátékokat folytattuk, illetve a csapatépítést, hogy ezzel is minél jobban megismerjük azt a közel 40 embert, akikkel az elkövetkezendő napokat fogjuk tölteni. A szervezőkkel beszélhettünk a civil szféra megfelelő definíciójáról, illetve csoportokban kerestük meg a számunkra legfontosabb civil- és politikai jogokat.

5. nap - Emberi jogi oktatás és szabadprogram

Az ötödik nap volt talán a leginkább megpróbáltatásokkal és kihívásokkal teli. Az előző napon tanultak alapján kellett előállnunk egy óratervvel, majd még a nap folyamán a többi résztvevőnek kis csoportokban meg kellett tartanunk az órákat. Megismerkedhettünk például az "artivism" fogalmával és kipróbálhattuk a gyakorlatban is. Részt vehettünk vitákban, volt szó problémamegoldásról, illetve személyes történetekről és tapasztalatokról az emberi jogi oktatásban. Miután az órákat megtartottuk, volt egy szabad délutánunk Brüsszelben. Páran gofrizni mentünk, és a város vintage boltjait jártuk végig, de volt, aki semmiképpen sem szeretett volna lemaradni a város jellegzetességéről, az Atomiumról.

3. nap - Országok feltérképezése

A harmadik nap során egy kérdőív segítségével minden ország aktivistái csoportokba rendeződve mérték fel az országuk helyzetét. Mi is megvizsgáltuk tapasztalataink alapján Magyarország szólásszabadságát és gyülekezési szabadságát, a diszkriminációt és a média helyzetét. A teszt célja, hogy megtaláljuk a leggyengébb területet, hogy a projektünk során ezen változtatni tudjunk majd. A média kapta a legkevesebb átlagot, mindössze 1,6-ot.

4. nap - Menekültek világnapja

A negyedik napon, a menekültek világnapján kiemelt hangsúlyt fektettünk erre a problémára. Az Európa Tanács egyik képviselője elődadásában pedig megismerhettük a tanács működését is. Egy tréning alkalmával még több eszközzel, elvvel találkozhattunk az emberi jogi oktatásban. Az oktatók igyekeztek bátorítani minket arra, hogy merjünk tanítani, merjünk kezdeményezni a változás érdekében. Ekkor két csoportra oszlottunk. Voltak, aki a menekültek világnapja alkalmából egy helyi akciót szerveztek, illetve olyanok, akik az emberi jogi oktatással kapcsolatos órát állítottak össze.

6. nap - Értékelés

Szerdán kiértékeltük a kiscsoportokban általunk tartott órákat, majd eszközöket és megoldásokat kerestünk a nehézségekre, amelyeket az óratartás során tapasztaltunk. Később az Amnesty egyik legújabb globális kampányával ismerkedtünk meg, miközben az európai országok emberi jogi helyzetéről, illetve az emberi jogi oktatás sokszínűségéről és fontosságáról is tanulhattunk. Ezután a konferencia összes tagja bemutathatta, hogy milyen civil szervezetben dolgozik vagy önkénteskedik, és milyen projekteken dolgoznak. Az estét pedig egy open-mic eseményen töltöttük, ahol az előadók sokszínűségének köszönhetően új perspektívákból láthattuk a világot, miközben egy biztonságos, boldog és szabad közösségben voltunk.

7. nap - Projektek

Az utolsó napunkon a héten tanultak alapján kellett kidolgoznunk eseményeket, amelyeket a saját országunkban valósítunk majd meg. Ezek a projektek a szűkülő civil szférát segítik majd különböző eszközökkel, és a fiatalokra helyezik a hangsúlyt. A mi projektünk megismeréséhez kövessétek Instán és Facebookon az Amnesty International Magyarországot és az Amnesty Youth Budapestet. Az igazán élménygazdag hetünket egy szabadtéri alkotótelepen fejeztük be, ahol kicsit szomorúan, de a jövőre koncentrálva zártuk le az egyhetes Brüsszeli ifjúsági konferenciát.