Az első Pécs Pride

2021.09.19

2021 szeptember 13. és 18. között került megrendezésre Pécsett az első Freedom Of My Identity (Identitásom Szabadsága) Fesztivál, melynek szombati, záró eseménye az I. Pécs Pride volt.

A megtartott esemény több okból is különlegesnek számított. Bár Budapesten már 26 alkalommal ünnepeltük meg a sokszínűséget, az LMBTQIA+ közösség történelmét és mutattuk meg, hogy szabadkozás nélkül is önmagunk lehetünk. A Pride egy jogi manifesztáció és egy ünnep, a Te, a Mi ünnepünk. Most végre első alkalommal vidéken is megmutathattuk az összetartozás és a szeretet erejét. A remélhetőleg mostantól évente megrendezésre kerülő Pécs Pride több ezért sok szempontból fontos a magyar társadalom számára. A jelenlegi politikai helyzetből következő folyamatos jogcsorbítások, befeketítések és ellehetetlenítések ellen fel kell lépni, legyen az a #acsaladazcsalad mozgalomhoz való csatlakozás, részvétel tüntetéseken a Parlament előtt vagy történelmi eseményeken való aktív jelenlét, akárcsak az első vidéki Pride.

A Pécs Pride-on kb. 2-3000 ember vett részt, nem csak pécsiek: érkeztek mindenhonnan sokszínű és elfogadó emberek, nemtől, szexuális orientációtól, bőrszíntől, nyelvtől és nemzetiségtől, valamint politikai nézettől függetlenül. Pécsiként az egyik legnagyobb öröm volt számomra látni a boldog, lelkes embereket, vagy ahogy egy idősebb, valószínűleg fizikai munkától megviselt kezű néni egy ablakból tapsolt nekünk, ezzel is kifejezve támogatását és szeretetét.

Az Amnesty Magyarország irodai dolgozói és aktivistái az ország különböző tájairól szintén összegyűltek. Az AIHU munkatársai mellett jelen volt a Freedom Club Pécs és Szeged is, családtagok, barátok, kiskedvencek.

A "Szeretni Emberi Jog" molinót hordozva a barátaimmal végre nem kellett azt éreznem, hogy el kellene takarnom egy szivárványos karkötőt is akár, nehogy konfliktusba keveredjek. A vonulást megelőző civil falu programban mindenki büszkén kért szivárványos tetkót, karkötőt, kitűzőt, matrciát; a siker jele, hogy ezekből aztán majdnem teljesen kifogytunk. Ahogy az időből is, annyian játszottak az LMBTQIA+ Twisterünkkel.

Képek: Mihály László

A vonulás összességében egy buborék volt, egy boldog buborék, aminek mindig fáj a kilyukadása. De, ha a járványügyi helyzet is megengedi, jövő ugyanitt, ugyanekkor találkozunk. Addig is egy kis útravaló: #loveislove #youarevalid

U.i.: most Pécs, hol lesz legközelebb vidéki Pride?

//Mali Máté//