Amnesty Nyári Ifjúsági Tábor 2021

2021.09.10

Az 2021-es nyár sem telhetett el Amnesty tábor nélkül: idén nyolcadik alkalommal szerveztük meg augusztus 23 és 27 között nyári ifjúsági táborunkat. Itt a táborozók egyszerre tanulhattak az emberi jogokról, kipróbálhatták magukat aktivistaként, és olyan fiatalokkal ismerkedhettek meg, akik hozzájuk hasonlóan nyitottak és szeretnének aktívan tenni a pozitív változásért. Ebben a bejegyzésben két résztvevő meséli el, hogy ők hogyan érezték magukat ebben az öt napban.

Szlovacsek Panka, táborozó

"Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a 2021-es Amnesty Magyarország által szervezett nyári ifjúsági tábor számomra egy mind személyes, mind közösségi szempontból építő hét volt. Mivel ez volt az első évem résztvevőként, be kell vallanom, hogy kíváncsian vártam a tábor első napját, de egyértelműen nagyon pozitív élményekkel távoztam.

A tábor során úgy érzem, hogy bár már eleve tájékozottabbak gondoltam magam a témában, mégis sok információval és tudással lettem gazdagabb az emberi jogok terén. Számomra különösen az a rész volt érdekfeszítő, amikor az Amnesty kiemelt projektjeibe, kampányaiba nyerhettünk betekintést, kicsit mélyebbre is beleásva magunkat a nemek közötti egyenlőség, az LMBTQ és a jogállam témájában. Nagyon élveztem, hogy volt lehetőségem kifejteni a személyes véleményem ezekkel a kérdéskörökkel kapcsolatban, ezen felül tanulságos és gondolatébresztő volt meghallgatni a többi táborozó és az önkéntesek, mentorok gondolatait is a témában. Bár ezeket a foglalkozásokat is hasznosnak éreztem, számomra mégis az volt a tábor kötöttebb részének a fénypontja, mikor kisebb csapatokban egy általunk választott témához a saját projektünket kellett kidolgozni, ami szerintem mindenkit nagyban ösztönzött a kreatív problémamegoldásban és a csapatmunkában. Én a jogállam témájú csapatot választottam, és nagyon hálás voltam a csapattársaimért és mentorainkért, akikkel már a közös munka legelején egy fantasztikus beszélgetést tudtunk folytatni a jogállamiságot érintő alapvető problémákról, végül pedig megálmodtunk egy olyan projektet, amit nagyon remélem, hogy hamarosan ténylegesen meg is valósíthatunk.

Bár úgy érzem, hogy rengeteget tanultam ez alatt az egy hét alatt, mégis úgy gondolom, hogy a tábor során a legtöbbet a személyes beszélgetésekből fejlődtem. Csodálatos érzés volt egy olyan közösségbe bekerülni, ami tele van olyan hozzám hasonló gondolkodású, tájékozott, nyitott és értékes fiatalokkal, akikben szintén megvan a tenni akarás. A hajnalig tartó beszélgetések, a szenvedélyes viták, világmegváltó célok és nem utolsó sorban a résztvevők sokszínűsége és egyéni gondolkodásmódja mind nagyban hozzájárultak, hogy ennyire pozitívan éljem meg az egész tábort. Szintén jó élmény volt, hogy a szervezők minden tekintetben egyenlő félként tekintettek ránk, külön kiemelném, hogy az egyik csapatmentorunkkal rengeteg lehetőségünk volt a workshopokon kívül órákon át beszélgetni. Mindemellett nagyon jó volt látni azt is, hogy mennyire családias és befogadó légkör jellemzi az Amnestys csapatot, legalábbis az 5 nap alatt nekem ez volt a benyomásom.

Végül, de nem utolsó sorban muszáj kiemelnem, hogy szerintem életem legfinomabb vegetáriánus töltött káposztáját is a tábornak köszönhetem, természetesen a rengeteg új ismeretség, releváns tudás és építő jellegű beszélgetés mellett."

Lipovits Csenge, mentor

"Én mentorként vettem részt az idei Amnesty Nyári Ifjúsági Táborban és nagyon szuper élmény volt. Bár most voltam először a táborban, más Amnestys eseményeken már korábban is jelen voltam, így magas elvárásokkal érkeztem és nem is kellett csalódnom.

A mentorokkal és a szervezőkkel közösen már vasárnap, egy nappal a tábor kezdete előtt megérkeztünk Hollókőre, hogy megismerjük a helyszínt és mindent előkészítsünk a résztvevők fogadására. Ez szuper lehetőség volt egy kis csapatépítésre és egymásra hangolódásra, így hétfőn már felkészülten, összeszokott csapatként köszöntöttük a táborozókat. Már a jelentkezések beérkezésénél is segédkeztem a tábor szervezésében, ezért sejtettem, hogy tájékozott és motivált fiatalokkal fogunk együtt dolgozni az elkövetkezendő öt napban. Azonban mégis meglepett az a tudás, nyitottság és tenni akarás, amiről már az első pár feladat során mindannyian tanúbizonyságot tettek. Nagyon inspiráló volt látni, hogy nem csupán az workshopok és foglalkozások során alakult ki izgalmas dialógus, akár vita közöttük az emberi jogokkal kapcsolatos témákról, hanem a szabadidő során is, akár éjszakába nyúlóan is folytatták ezeket beszélgetéseket. Nagyon tetszett, hogy mi mentorok is részt vehettünk az előadásokon és programokon, itt nekem is volt sok új információ és úgy érzem ezekből én is sokat tanultam.

Számomra az egyik legjobb dolog a táborban, hogy gyakorlati alapú és projektmunkára épül. Szerintem sok motivációt adott a munka során résztvevőknek az, hogy a tábor után lehetőségük lesz megvalósítani az általuk kiválasztott projektet az Amnesty segítségével. Fantasztikus volt a tábor végi bemutatók során látni, hogy csupán pár nap ismertség és együtt dolgozás után milyen részletesen kidolgozott, ténylegesen kivitelezhető, kreatív tervekkel álltak elő a táborozók mind a nemek közötti egyenlőség, mind az LMBTQ+ jogok, mind a jogállam témájában."